NY NORDISK ANTOLOGI OM GUIDET FÆLLESLÆSNING: ‘SHARED READING I SKANDINAVIA - FORSKNING OG PRAKSIS’
Alle kan nu læse mere om arbejdet med at - som vi ynder at beskrive det - skabe plads til det poetiske selv gennem Guidet fælleslæsning i hele Skandinavien! Dette kan man i en ny antologi, som er blevet til i et tværdisciplinært, nordisk samarbejde med praktikere og forskere. ‘Shared Reading i Skandivia: Forskning og praksis’ viser metodens rækkevidde fra brug på medicinstudiet og fødegangene over forfatterskoler til biblioteker, folkeskoler og civilsamfund. God læselyst!
Om udgivelsen: En skandinavisk læserevolution
Antologien er den første af sin slags, der samler forskning om metoden “Shared Reading” - på dansk kendt som guidet fælleslæsning - i de skandinaviske lande, og dens mål er at give et nuanceret indblik i metoden som værktøj til litteraturformidling, redskab til deling af æstetisk oplevelse og som fællesskabende praksis i kontekst af både mental sundhed, medborgerskab og uddannelse. Antologien er blevet til i et samarbejde mellem seks litteraturforskere i Danmark, Norge og Sverige, alle selv udøvende læseguider og alle personer som har været en del af udbredelsen og udviklingen af metoden i Skandinavien: Torbjörn Forslid, Anders Ohlsson, Kerstin Rydbeck, Kjell Ivar Skjerdingstad, Mette Steenberg og Thor Magnus Tangerås. Bogens forskellige kapitler giver indsigt i selve metoden, i læseguiderollen, og i, hvad guidet fælleslæsning som praksis gør for og med deltagerne. Antologien danner også grundlag for fremtidig forskning i, og udvikling af, læsepraksisser.
Vores bidrag
Læseforeningens direktør Mette Steenberg er medredaktør på udgivelsen, og hun har desuden bidraget med et kapitel om betydningen af poetisk engagement og fælleslæsningens potentiale til at bringe subjektive oplevelser ind i en fælles undersøgelse af det både personlige og alment menneskelige: “Betydningen af poetisk engagement for transformative processer: greb til facilitering”.
Læseforeningens koordinator Anna Liv Bolther som de sidste to år har arbejdet med forskellige projekter for gravide, barslende og småbørnsfamilier, har i samarbejde med antropolog Anne Line Dalsgaard og forhenværende chefjordemoder ved AUH Joke Haben skrevet kapitlet “Tilblivelse i ord: Fælleslæsning for førstegangsfødende.”
Endeligt afslutter Læseforeningens Programchef, Helene Forsberg, antologien med kapitlet “Skønlitterær infrastruktur - En dansk civilsamfundsløsning på stædige samfundsproblemer”, som peger arbejdet med fælleslæsning på tværs af Norden ind i konteksten af civilsamfund og socialt arbejde, hvor skønlitteratur i fællesskaber gør en særlig forskel.
En fælleslitterær bevægelse på tværs af Norden
Læseforeningens arbejde med at skabe skønlitterære, præstationsfrie åndehuller på tværs af samfundet står endnu stærkere i et skandinavisk fællesskab, og ‘Shared Reading i Skandivia: Forskning og praksis’ viser netop, hvordan arbejdet for at skabe plads til det poetiske selv er en bevægelse, der breder sig på tværs af Norden i disse år. Det er vi meget taknemmelige for.
Tak til alle der har bidraget til denne skønne og fællesskabende skønlitterære julegave, i særdeleshed redaktørene! Bogen er tilgængelig for alle og kan hentes som pdf her.
Vi håber dog stadig, at antologien i sin fysiske form vil finde vej ind under juletræerne juleaften - du kan læse mere om bogen og købe den her.
/
Mere om bogen, fra skriftserien.oslomet.no:
“Shared Reading er en lesepraksis hvor folk, uansett alder og utdanning, kan komme sammen rundt skjønnlitteratur og skape mening. For første gang kommer en samlet framstilling av forskning på metoden i de skandinaviske landene. Denne antologien gir et mangefasettert bilde av Shared Reading som litteraturformidling, estetisk opplevelse og fellesskapsarena innenfor tre kontekster: mental helse, medborgerskap og (ut-)dannelse.
Boka gir innsikt i metodens beskaffenheter, hvordan man kan bli en god leseleder og hvordan man kan bruke Shared Reading i ulike sammenhenger med barn, ungdom og voksne, og hva denne praksisen gjør med og for deltakerne. De ulike bidragene kaster lys over betydningen av tekstvalg, høytlesing og samtaler i ulike sosiale rom, og den danner et utgangspunkt for videre forskning på og utviklingen av lesepraksiser. Bidragsyterne er både utøvende leseledere og litteraturforskere.
Antologien er blitt til gjennom et samarbeid mellom seks lese- og litteraturforskere i Danmark, Norge og Sverige. Alle arbeider også praktisk med Shared Reading, og har vært involverte i utviklingen av Shared Reading i de respektive land.”